کارگر و کارفرما و قوانین

همه چیز در باره قانون کار و مقررات مرتبط

کارگر و کارفرما و قوانین

همه چیز در باره قانون کار و مقررات مرتبط

۵ مطلب در آبان ۱۴۰۱ ثبت شده است

نوبت کاری در قانون

در قانون کار ماده 56 به بررسی موضوعات مربوط به نوبت کاری و شیفت‌بندی آن می‌پردازد. شغل‌هایی در جامعه وجود دارد که بایستی خدمات خود را به‌صورت 24 ساعته به جامعه ارائه نمایند. در چنین مواردی که کارمندان نمی‌توانند تمام 24 ساعت را سر کار باشند و یا طی این زمان برای همه ممکن است ساعات ماهانه آن‌ها را خیلی افزایش دهد، استفاده از تکنیک شیفت‌بندی یا‌ همان نوبت کاری معمول است. در این شرایط کارکنان به دسته‌های مختلف تقسیم و برای هر یک به‌صورت گردشی شیفت‌هایی در نظر گرفته می‌شود. در ادامه به نحوه شیفت‌بندی و همچنین شرایط پذیرش نوبت کاری پرداخته خواهد شد.

فوق العاده نوبت کاری چیست؟

یکی از نکات مهمی که درباره نوبت کاری وجود دارد، فوق العاده آن است. فوق العاده در نوبت کاری به این معنی است که کارکنانی که در این شرایط کار می‌کنند، به دلیل سختی کار حقوقی مازاد بر حقوق معمول دریافت می‌نمایند. درواقع حقوق هر ساعت کاری این دسته از عزیزان با یک شیفت افزایشی همراه است که بسته به نوبت و شرایط محاسبه می‌شود. مبنا و فلسفه محاسبه این فوق العاده به دلیل سختی کار در این شرایط است. در ادامه فوق العاده نوبت کاری را برای شیفت‌های مختلف بررسی خواهیم نمود.

انواع نوبت‌بندی کاری در قانون کار

در ماده 56 قانون کار انواع نوبت کاری به‌صورت کامل واضح با میزان فوق العاده آن‌ها تعریف شده است. به‌صورت کلی در این بند از قانون کار 4 نمونه شیفت یا نوبت کاری به شرح زیر تعریف شده است:

  • شیفت صبح و عصر
  • شیفت صبح، عصر و شب
  • شیفت صبح و شب
  • شیفت عصر و شب

هرکدام از شیفت‌های کاری در این قانون در طول 24 ساعت دارای 8 ساعت کار هستند. در ادامه شرایط هر یک این انواع نوبت کاری را با هم بررسی می‌کنیم.

شیفت صبح و عصر

شیفت صبح و عصر در نوبت کاری از ساعت 6 صبح آغاز و تا ساعت 14 بعدازظهر ادامه می‌یابد. عصر‌ها هم این شیفت کاری از ساعت 14 بعدازظهر آغاز و تا 22 شب ادامه پیدا می‌نماید. با توجه به اینکه این نوبت کاری بیشتر در طول روز قرار دارد، فوق العاده آن 10 درصد بیشتر از حقوق معمول در نظر گرفته شده است.

 

شیفت صبح، عصر و شب

این نوبت کاری دارای سه شیفت است. شیفت اول از ساعت 6 صبح آغاز و تا ساعت 14 بعدازظهر است. شیفت دوم از ساعت 14 تا 22 شب است و درنهایت شیفت سوم که به شیفت شب معروف است از ساعت 22 شب شروع شده و تا ساعت 6 صبح فردا ادامه خواهد داشت. فوق العاده این نوبت کاری طبق قانون 15 درصد بیشتر از حقوق معمول تعیین شده است. برای اطلاع دقیق از فرایند محاسبه این فوق العاده می‌توانید از خدمات مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار استفاده کنید.

 

شیفت صبح و شب

شیفت صبح و شب نیز یکی دیگر از انواع نوبت کاری محسوب می‌شود که شیفت اول آن از ساعت 6 صبح تا 14 بعدازظهر  شیفت دوم آن از ساعت 22 شب تا 6 صبح فردا است. فوق العاده این نوبت کاری هم به دلیل شرایط سخت 22.5 درصد در نظر گرفته شده است.

 

شیفت عصر و شب

درنهایت آخرین نوع از انواع نوبت کاری هم شیفت عصر و شب است که دارای دو شیفت است. شیفت اول از 14 بعدازظهر تا 22 شب و شیفت دوم هم از 22 شب تا 6 صبح فردا است. فوق العاده نوبت کاری عصر و شب هم 22.5 درصد در نظر گرفته شده است.

 

روش محاسبه فوق العاده نوبت کاری برای هر نوبت

در این بخش قصد داریم تا روش محاسبه فوق العاده نوبت کاری برای هر نوبت را به زبان ساده معرفی کنیم. نحوه محاسبه حقوق در این شرایط بسیار ساده است. برای این منظور باید اقدامات زیر را به ترتیب انجام دهید:

  • در قدم اول باید حقوق یک ساعت کارگر محاسبه شود. برای این منظور باید حقوق ماهانه را تقسیم بر تعداد ساعت کاری کل وی در یک ماه نمایید. برای محاسبه حقوق ماهانه نیز باید موارد مربوط به حق مسکن و از این دست را نیز محاسبه نمایید.
  • در قدم دوم باید حقوق هر ساعت نوبت کاری را محاسبه کنید. برای مثال برای محاسبه نوبت کاری شیفت عصر و شب بعد از تعیین حقوق یک ساعت معمولی کارگر، به شرح زیر عمل کنید:
  • حقوق یک ساعت معمولی را در ضریب 122.5 ضرب کنید. نتیجه نهایی حقوق یک ساعت کاری نوبت عصر و شب خواهد بود.
  • حالا تنها کافی است کل میزان ساعت کاری در طول یک ماه را در عدد به دست آمده در مرحله قبل ضرب کنید تا میزان کل حقوق دریافتی فرد مشخص شود.
۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۸ آبان ۰۱ ، ۱۸:۰۸
کار مدیر

کارشناس قانون کاردرباره نحوه اطلاع از سخت و زیان آور بودن شغل گفت:متقاضی می تواند به اداره کار محل خود مراجعه کند، در صورتی که شغل شما جزو مشاغل گروه ب باشد، به وی اطلاع خواهند داد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم،کارهای سخت و زیان آور کارهایی است که در آنها عوامل فیزیکی، شیمیایی، مکانیکی و بیولوژیکی محیط کار غیر استاندارد بوده که در اثر اشتغال کارگر (بیمه شده) تنشی به مراتب بالاتر از ظرفیت های طبیعی (جسمی و روانی ) در وی ایجاد می گردد که نتیجه آن بیماری شغلی و عوارض ناشی از آن می باشد.

اما یکی از سوالات متداول برای بسیاری از کارگران این است که از چه طریق می توان فهمید به یک عنوان شغلی، سختی کار تعلق می‌گیرد یا خیر؟

محسن باقری، کارشناس قانون کار در این باره می گوید: متقاضی می تواند به اداره کار محل خود مراجعه کند، در صورتی که شغل شما جزو مشاغل گروه ب باشد، به وی اطلاع خواهند داد، در غیر این صورت پس از اتمام 20 سال سابقه کار، با ارائه درخواست در سامانه سخت و زیان آور می تواند از سخت و زیان آور بودن شغل خود مطلع شود.

به گزارش تسنیم، گروه الف: مشاغلی که صفت سخت و زیان آوری با ماهیت شغل وابستگی دارد اما می توان با به کارگیری تمهیدات بهداشتی ، ایمنی و تدابیر مناسب توسط کارفرما سختی و زیان آوری آن ها را حذف نمود .

گروه ب : مشاغلی که ماهیتاً سخت وز یان آور بوده و با به کارگیری تمهیدات بهداشتی ، ایمنی و تدابیر فنی توسط کارفرما‌، صفت سخت و زیان آوری آن ها کاهش یافته ولی کماکان سخت و زیان آوری آن ها حفظ می گردد .

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۶ آبان ۰۱ ، ۱۸:۴۰
کار مدیر

عیدی و پاداش سالانه کارگران و عوامل تاثیرگذار در محاسبه آن

1- کلیه کارفرمایان مکلف اند به هر یک از کارگران خود به نسبت مدت کارکرد ، حداقل معادل دو ماه آخرین مزد را به عنوان عیدی آخر سال بپردازند.

2- عیدی کارگران در سال 1400 و یا هر سال دیگر با میزان عیدی کارکنان دستگاه های اجرایی و دولتی متفاوت می باشد.

3-در کارگاه هایی که بیش از حداقل و حداکثر مصوب وزارت کار عیدی کارگر پرداخت می گردد ، عرف کارگاه معتبر است.

4- قانون کار یک قانون آمره می باشد و هر گونه توافق خلاف آن باطل است فلذا عیدی کارگر را نمی توان از دو برابر حداقل حقوق مصوب وزارت کار کمتر پرداخت کرد.

5- مبلغ عیدی نمی تواند از سه برابر دستمزد بیشتر باشد.

وضعیت عیدی و پاداش پایان سال کارگران مستعفی و اخراجی و بازنشسته و کارگران پاره وقت

6- کارگرانی که در طول سال از خدمت مستعفی ، اخراج ، بازنشسته یا به نحوی از انحا رابطه شان با کارگاه قطع می شود ، محق به دریافت عیدی و پاداش سالانه خود به نسبت مدت کارکرد می باشند.

7- سقف عیدی و پاداش پایان سال کارگران که به صورت پاره وقت مشغول به کار هستند به نسبت ساعات کار محاسبه می گردد.

پاداش و عیدی پایان سال کارگران ساعتی

8- کارکنان ساعتی که حقوق ماهانه ثابت ندارند و دستمزدشان متغیر است به نسبت متوسط حقوق دریافتی خود عیدی دریافت می کنند.

زمان پرداخت عیدی و پاداش

9- در قانون کار زمان مشخصی برای پرداخت عیدی کارگر تعیین نشده است. از اینرو بر اساس عرف کارگاهها ، کارفرمایان معمولاً در 2 ماه پایانی سال ، عیدی  کارگر خود را پرداخت می کنند.

مرجع رسیدگی به اختلافات مربوط به عیدی و پاداش

10- رسیدگی به اختلافات ناشی از اجرای قانون مربوط به عیدی و پاداش پایان سال کارگران شاغل در کارگاههای مشمول قانون کار در صلاحیت مراجع حل اختلاف پیش بینی شده در فصل نهم قانون کار می باشد.

- در محاسبه عیدی و پاداش کارگران ،کدام قسمت از حق السعی تاثیر دارد ؟

آنچه که مبنای محاسبه و پرداخت عیدی و پاداش پایان سال کارگران مشمول قانون کار قرار می گیرد مزد و فوق العاده هایی است که کارگر به مناسبت اشتغال در شغل مربوطه دریافت می کند همچون فوق العاده شغل و سختی کار که به تبع نوع شغل به کارگر داده می شود.

2- آیا مزایای رفاهی و انگیزه ای در محاسبه عیدی و پاداش تاثیر دارد ؟

مزایای رفاهی و انگیزه ای از قبیل کمک عائله مندی ، کمک هزینه مسکن ، خواروبار و پاداش افزایش تولید جزء مزد محسوب نمی شوند و در محاسبه عیدی تاثیر ندارند.

3- عیدی و پاداش پایان سال کارگران پاره وقت چگونه محاسبه می شود ؟

به نسبت ساعات کار انجام شده محاسبه و پرداخت می شود.

4- مبنای محاسبه عیدی کارگرانی که حقوق ماهانه ثابت ندارند چیست ؟

میانگین حقوق سه ماه آخر خدمت آنان مبنای محاسبه می باشد.

5- آیا دولتی یا خصوصی بودن کارگاه تاثیری در میزان عیدی و پاداش کارگران دارد ؟

با توجه به ماده واحده قانون مربوط به تعیین عیدی و پاداش پایان سال کارگران مصوب مجلس شورای اسلامی ، کلیه کارگران مشمول قانون کار صرفنظر از محل اشتغال و نوع کارگاه به میزان مقرر در مصوبه از عیدی و پاداش برخوردار می شوند.

6- آیا مبالغی که در طول سال تحت عنوان پاداش به کارگران پرداخت می گردد ، عیدی می باشد ؟

پاداش های نقدی و غیرنقدی که در طول سال به طور موردی به کارگران پرداخت می شود هیچ ارتباطی با عیدی و پاداش آخر سال ندارد.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۵ آبان ۰۱ ، ۱۸:۴۷
کار مدیر

بیمه بیکاری و چه کسانی مشمول دریافت بیمه بیکاری می شوند؟

بیکار از نظر قانون بیمه بیکاری بیمه شده ای است که بدون میل وارد بیکاری شود و آماده به کار باشد. براساس این قانون بیمه شدگانی که به علت تغییرات ساختار اقتصادی کارگاهی، به تشخیص وزارت خانه ذیربط و تایید شورای عالی کار، بیکار موقت شناخته شوند و بیمه شدگانی که به علت بروز حوادث غیر مترقبه مانند سیل، زلزله، جنگ و آتش سوزی بیکار می شوند، نیز می توانند از مقررات این قانون استفاده کنند. این موضوع را در گفت وگو با کریم یاوری مدیرکل حمایت از مشاغل و بیمه بیکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بررسی می کنیم.

بیمه بیکاری چیست؟

از نظر قانون بیکاری، بیکار کسی است که بدون میل و اراده خود بیکار شده و در حال حاضر آماده به کار باشد. براساس قانون بیمه، بیکاری اگر فردی بیکار موقت شناخته شود یا به علت حوادثی مانند سیل، زلزله، جنگ، آتش سوزی بیکار شود، می تواند از شرایط بیمه بیکاری استفاده کند. توجه داشته باشید که بیکاری از طریق ترک شغل یا استعفا شامل بیمه بیکاری نمی شود.
تشخیص ارادی و غیرارادی بودن بیکاری، بر عهده گروهی متشکل از نمایندگان اداره کار و رفاه اجتماعی، تعاون و سازمان تأمین اجتماعی است و شعب تامین اجتماعی پس از تایید ادارات نامبرده، در خصوص برقراری و پرداخت مستمری بیکاری برای بیمه شدگان اقدام می کنند.

چه کسانی مشمول بیمه بیکاری می شوند؟

دو گروه مشمول بیمه بیکاری هستند؛ یکی کارکنان رسمی که غیرارادی بیکار می شوند و دیگر قراردادی هایی که قراردادشان به پایان رسیده است.

مشمولان بیمه بیکاری برای دریافت حق بیمه بیکاری چه کار کنند؟

یاوری میگوید: غیرارادی بودن بیکاری، ملاک اصلی برقراری حمایت های قانونی برای بیمه شدگان بیکار است. بنابراین کارگری که به میل خود، کار خود را ترک می کند، نمی تواند از حمایت ها برخوردار شود.به گفته وی تشخیص ارادی و غیرارادی بودن بیکاری بیمه شدگان به عهده کمیته ای متشکل از نمایندگان اداره کار و امور اجتماعی و سازمان تامین اجتماعی است و شعب تامین اجتماعی بر اساس معرفی ادارات کار و امور اجتماعی، در خصوص برقراری مقرری بیمه بیکاری بیمه شدگان اقدام می کنند.

بیمه بیکاری به چه کسانی تعلق می گیرد؟

قبل از اینکه برای دریافت بیمه بیکاری اقدام کنید، باید شرایط آن را داشته باشید، این شرایط به شرح زیر است:
افرادی که حداقل ۶ ماه سابقه بیمه تامین اجتماعی دارند. افرادی که به صورت غیرارادی بیکار شده اند. شخصی که بر اثر حوادثی مانند آتش سوزی، سیل و یا زلزله بیکار شده است، نیاز به داشتن سوابق بیمه ای نداشته و بیمه بیکاری به او تعلق می گیرد. افرادی که در زمره صاحبان حرفه و مشاغل آزاد و بیمه شدگان اختیاری نباشند. تبعه کشورهای دیگر نباشند. مستمری بگیر بازنشسته و یا از کارافتاده کلی نباشند. یک سال قرارداد کار با پرداخت حق بیمه داشته باشند. افرادی که از شرکت در کلاس های آموزشی و کارآموزی که سازمان تامین اجتماعی برای شغل پیشنهاد می کند خودداری کرده اند. کارگران فصلی در صورتی که صرفا در اثنای فصل کار اخراج گردیده و بیکاری آنها غیرارادی تشخیص داده شود مشمول دریافت مقرری بیمه بیکاری خواهند بود.
افراد شاغل در کارهایی که ماهیت آن جنبه دائمی دارد و براساس قرارداد کار در مدت معینی مشغول کار بوده اند. با تشخیص واحدهای تعاون ، کار و رفاه اجتماعی ، در صورتی که در پایان قرارداد بیکار شوند و در آخرین کارگاه حداقل یک سال سابقه پرداخت حق بیمه داشته باشند، مورد حمایت قرار گرفته و مشمول دریافت مقرری بیمه بیکاری خواهند شد. چنانچه بیمه شده ای حداکثر ظرف مدت دو ماه پس از طی دوران سربازی به محل کار خود بازگردد ولی کارفرما از به کارگیری مجدد او خودداری کند، با احراز سایر شرایط می تواند از مقرری بیمه بیکاری استفاده کند.

چند نکته مهم

کارگران فصلی در صورتی که صرفاً در اثنای فصل کار اخراج گردیده و بیکاری آنها بلااراده تشخیص داده شود مشمول دریافت مقرری بیمه بیکاری خواهند بود.
بیکاران دارای قرارداد کار با مدت معین در صورتی که بر اساس رای مراجع حل اختلاف در اثنای مدت قرارداد اخراج گردیده باشند مشمول استفاده از بیمه بیکاری خواهند بود.
افراد شاغل در کارهایی که ماهیت آن جنبه دائمی دارد و براساس قرارداد کار در مدت معینی مشغول کار بوده اند، با تشخیص واحدهای کار و امور اجتماعی، در صورتی که در پایان قرارداد بیکار شوند مورد حمایت قرار گرفته و مشمول دریافت مقرری بیمه بیکاری خواهند شد.

اقدامات لازم برای اعلام وضعیت بیکاری

بیمه شده بیکار، برای دریافت مقرری بیمه بیکاری، باید حداکثر ظرف مدت 30 روز از تاریخ بیکاری موضوع را به واحد کار و امور اجتماعی ذیربط اطلاع دهد و آمادگی خود را برای اشتغال به کار تخصصی خود یا کار مشابه آن اعلام کند.

شرایط لازم برای دریافت مقرری بیمه بیکاری

بیمه شدگان بیکار، در صورت احراز شرایط زیر، استحقاق دریافت مقرری بیمه بیکاری را دارند:
مشمول قانون کار و تأمین اجتماعی باشند.
تبعه کشورهای خارجی نباشند.
مستمری بگیر بازنشسته و یا ازکارافتاده کلی نباشند.
دارای حداقل 6 ماه سابقه پرداخت حق بیمه باشند.

گزارش بیکاری غیرارادی در اسرع وقت

بیمه شده ای که کار خود را به صورت غیرارادی از دست می دهد، برای دریافت مقرری بیمه بیکاری، باید حداکثر ظرف مدت ۳۰ روز از تاریخ بیکاری، موضوع را به واحدهای کار و امور اجتماعی اطلاع دهد و آمادگی خود را برای اشتغال به کار تخصصی خود یا کار مشابه آن اعلام کند. مدیرکل حمایت از مشاغل و بیمه بیکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان این مطلب ادامه می دهد: مقرری بیمه بیکاری بیمه شدگان واجد شرایط، از روز اول شروع بیکاری آنان محاسبه و پرداخت می شود.

چطور می توان از بیمه بیکاری استفاده کرد؟

برای دریافت مقرری، متقاضیان بیمه بیکاری که شغل خود را به صورت غیرارادی از دست داده اند ، حداکثر ٣٠ روز از تاریخ بیکاری فرصت دارند موضوع را به واحد تعاون، کار و رفاه اجتماعی اطلاع دهند و آمادگی خود را برای اشتغال به کار تخصصی خود یا کار مشابه آن اعلام نمایند.
در صورتی که متقاضی نتواند صرف مدت ٣٠ روز از تاریخ بیکاری موضوع را به ادارات ذکر شده اطلاع دهد، مراجعه وی بعد از ٣٠ روز با عذر موجه و با تایید هیات حل اختلاف اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی تا ٣ ماه امکان پذیر خواهد بود.

آیا برای دریافت بیمه بیکاری، کارفرما باید معرفی نامه صادر کند؟

برای دریافت بیمه بیکاری، کارفرما باید در نامه ای به اداره کار مرکزی استان، دلیل بیکار شدن ناخواسته شما را با درج زمان، به صورت مکتوب اعلام کند.

شرایط دریافت مقرری بیمه بیکاری

با توجه به آنچه گفته شد و به گفته یاوری، بیمه شدگان بیکار، در صورت احراز شرایط زیر، استحقاق دریافت مقرری بیمه بیکاری را دارند:
مشمول قانون کار و تامین اجتماعی باشند.
تبعه کشورهای خارجی نباشند.
مستمری بگیر بازنشسته یا از کار افتاده کلی نباشند.
بیمه شده قبل از بیکار شدن ۶ ماه سابقه پرداخت حق بیمه داشته باشد.

مدت پرداخت مقرری بیمه بیکاری

مدت پرداخت مقرری بیمه بیکاری به بیمه شدگان واجد شرایط، به سابقه پرداخت حق بیمه از سوی آنان بستگی دارد و در هر حال مدت آن از ۳۶ ماه برای بیمه شدگان مجرد و ۵۰ ماه برای بیمه شدگان متاهل و متکفل بیشتر نیست. یاوری درباره حداکثر مدت استفاده از مقرری بیمه بیکاری، برای هر بیمه شده در طول دوران کاری وی می گوید: تنها استثنا در مورد سقف مدت زمان پرداخت مقرری بیمه بیکاری، مربوط به افراد مسن مشمول قانون بیمه بیکاری است که در زمان وقوع بیکاری ۵۵ سال سن و بیشتر و ۱۰ سال سابقه پرداخت حق بیمه داشته باشند. این افراد در صورت بیکاری، می توانند تا رسیدن به سن بازنشستگی از مقرری بیمه بیکاری استفاده کنند.

چند نکته مهم

بیمه شدگانی که به علت بروز حوادث غیر مترقبه مانند: سیل، جنگ، زلزله و آتش سوزی بیکار می شوند، برای دریافت مقرری بیمه بیکاری، نیاز به داشتن سابقه پرداخت حق بیمه برای مدت زمان خاص ندارند و حتی اگر در روز اول کار بر اثر این حوادث بیکار شوند، با رعایت سایر شرایط مقرر می توانند مقرری بیمه بیکاری دریافت کنند. بیمه شدگان باید در دوره های کارآموزی و سوادآموزی که از سوی ادارات کار و امور اجتماعی و نهضت سوادآموزی برگزار می شود، شرکت کنند و هر دو ماه یک بار، گواهی لازم در این زمینه را به شعب تامین اجتماعی ارائه کنند.

مدت پرداخت مقرری بیمه بیکاری

مدت پرداخت مقرری بیمه بیکاری به بیمه شدگان واجد شرایط، به سابقه پرداخت حق بیمه از سوی آنان بستگی دارد و در هر حال مدت آن از 36 ماه برای بیمه شدگان مجرد و 50 ماه برای بیمه شدگان متاهل و متکفل بیشتر نیست.

نحوه محاسبه بیمه بیکاری افراد متاهل و مجرد

میزان مقرری روزانه بیمه شده بیکار معادل 55 درصد متوسط مزد یا حقوق و یا کارمزد روزانه بیمه شده می باشد، به مقرری افراد متاهل یا متکفل، (تا حداکثر 4 نفر از افراد تحت تکفل) به ازای هر یک از آنها به میزان 10 درصد حداقل دستمزد افزوده خواهد شد.

محاسبه میزان مقرری بیمه بیکاری

میزان مقرری روزانه بیمه بیکاری، ۵۵ درصد متوسط مزد یا حقوق و یا کارمزد روزانه بیمه شده است. به مقرری افراد متاهل و متکفل، به ازای هر یک از افراد تحت تکفل (حداکثر تا ۴ نفر) ۱۰ درصد حداقل دستمزد افزوده می شود، اما در هر حال میزان مقرری بیمه بیکاری نباید از حداقل دستمزد تعیین شده برای هر سال کمتر و از ۸۰ درصد متوسط مزد یا حقوق بیمه شده بیشتر باشد.
مدیرکل حمایت از مشاغل و بیمه بیکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی می گوید: متوسط مزد یا حقوق روزانه بیمه شده که مبنای تعیین مقرری بیمه بیکاری است، از طریق تقسیم جمع کل دریافتی مبنای کسر حق بیمه ظرف ۹۰ روز قبل از شروع بیکاری بر روزهای کار بیمه شده در این مدت، محاسبه می شود.

شرایط قطع شدن مقرری بیکاری

برابر قانون برای قطع شدن بیمه بیکاری نیز شرایطی در نظر گرفته شده است. به این ترتیب مقرری بیمه بیکاری بیمه شده قطع می شود، وقتی بیمه شده دوباره اشتغال یابد، بیمه شده بیکار بدون عذر موجه از شرکت در دوره های کارآموزی یا سوادآموزی خودداری کند، بیمه شده بیکار از قبول شغل تخصصی خود یا شغل مشابه پیشنهادی خودداری کند، بیمه شده بیکار، مشمول استفاده از مستمری بازنشستگی یا از کارافتادگی کلی شود یا فوت کند، بیمه شده با دریافت مزد ایام بلاتکلیفی به کار اولیه برگردد و در نهایت مدت زمان استحقاقی بیمه شده برای دریافت مقرری بیمه بیکاری خاتمه یابد.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۱ آبان ۰۱ ، ۱۸:۲۸
کار مدیر

به گزارش خبرنگار ایلنا، شکایت کارگر از کارفرما بایستی کاملا رایگان باشد اما متاسفانه کارگران هنگام طرح شکایت و ارائه دادخواست در دفاتر پیشخوان دولت بایستی مبلغی را هزینه کنند و اگر مدارکی نیاز به بارگذاری باشد نیز وجه جداگانه دریافت می‌شود.

کارگران ضمن انتقاد از این مساله می‌گویند: باید امکانات شکایت رایگان کارگران فراهم باشد؛ یک کارگر نباید در جریان دادرسی مجبور به پرداخت وجه شود.

مساله دیگر، قطعی یا کندی «سامانه جامع روابط کار» است، همان سامانه‌ای که کارگر و کارفرما باید شکایات و مدارک مربوطه را در آن بارگذاری کنند؛ یک کارگر کارخانجات دارویی که به دلیل نگرفتن چند ماه حقوق در مسیر شکایت از کارفرمایت، در این رابطه می‌گوید: بیشتر اوقات این سامانه قطع است یا آن‌چنان کند است که دسترسی به آن ممکن نیست؛ ضمن اینکه کارگران ساده که کار کردن با این سامانه را بلد نیستند باید به کافی‌نت‌ها مراجعه کنند و مبالغی برای درج شکایت یا بارگذاری مدارک مربوطه بپردازند.

به گفته وی، خیلی وقت‌ها کارگران یا نمایندگان آن‌ها مدارکی را بارگذاری می‌کنند اما بعد از مراجعه به شعب حل اختلاف متوجه می‌شوند که به دلیل قطعی یا کند بودن سامانه این مدارک به درستی بارگذاری نشده؛ در نتیجه در موراد بسیاری رای دادگاه بدون رویت مدارک و مستندات صادر می‌شود.

این کارگر می‌گوید: اگر قرار است همه شکایات روابط کار از طریق سامانه باشد، اولاً باید تسهیل‌گری شود تا همه‌ی کارگران بتوانند رایگان به سامانه وصل و مدارک را بارگذاری کنند ثانیاً باید زیرساخت‌های مورد نیاز فراهم شود؛ سامانه‌ای که مدام قطع است و سرعت آن بسیار پایین، به چه درد می‌خورد؟

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۱ آبان ۰۱ ، ۱۸:۲۲
کار مدیر